Αρχική » Blog » Δημοσκόπηση- ζητούν παραίτηση Νετανιάχου. Τον θεωρούν υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα.

Δημοσκόπηση- ζητούν παραίτηση Νετανιάχου. Τον θεωρούν υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα.

από Αχιλλέας Πετρόπουλος
5 λεπτά

Την οργή των Ισραηλινών εισπράττει ο πρωθυπουργός της χώρας. Τέσσερις στους πέντε τον καθιστούν υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα.

Τέσσερις στους πέντε Ισραηλινούς θεωρούν υπεύθυνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης να είναι εξαιρετικά αρνητικά για την κυβέρνηση Νετανιάχου. 

Η έρευνα που δημοσιεύει η Jerusalem Post καταγράφει ακόμη ότι η πλειοψηφία ζητά την παραίτησή του μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς.

Ειδικότερα:

  • Το 86%, συμπεριλαμβανομένου του 79% των υποστηρικτών της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει την επίθεση της Χαμάς ως αποτυχία τη ηγεσίας της χώρας.
  • Το 94% λέει ότι κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για την έλλειψη ετοιμότητας
  • Το 56% ζητά παραίτηση Νετανιάχου στο τέλος του πολέμου
  • Το 52% ζητά και παραίτηση του υπουργού Άμυνας

Με την πλάτη στον τοίχο ο πρωθυπουργός

Από την πρώτη, σχεδόν, στιγμή τα «καμπανάκια» για την κυβέρνηση άρχισαν να χτυπούν έντονα, καθώς η κοινή γνώμη της χώρας βρίσκεται σε σοκ, μετά από τη μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πολιτικού αναλυτή Ακίβα Ελντάρ στους Times of Israel, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι υπό ασφυκτική πίεση από όλους, ακόμη και από το κόμμα του, το Λικούντ.

Ο Ελντάρ πιστεύει ότι ακόμη και η υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί «λευκή επιταγή»: «ο Μπίμπι πρέπει να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, φυσικά. Αλλά, αν αυτό γίνει με τίμημα τα παιδιά που θα αρχίσουν να πεθαίνουν από πείνα στην Γάζα, η παγκόσμια κοινή γνώμη, προς το παρόν ευνοϊκή απέναντι στο Ισραήλ, θα αρχίσει να μεταβάλλεται».

«Η απάντηση θα πρέπει να είναι αναλογική με τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από την Χαμάς. Ομως ο Νετανιάχου δεν μπορεί να μείνει με τους θανάτους 1.000 ακόμη στρατιωτών ή των ομήρων στα χέρια», λέει.

Μάχη σε τρία μέτωπα και παράλυση της χώρας

Η πιθανότητα γενικευμένης ανάφλεξης είναι το πιο δύσκολο σενάριο που έχει να αντιμετωπίσει ο Νετανιάχου, καθώς ισραηλινές στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι ο στρατός δεν είναι έτοιμος να πολεμήσει σε τρία μέτωπα, στη Γάζα, στον Βορρά κατά της Χεζμπολά και στην Ανατολή μέσα στη Δυτική Όχθη.

Παράλληλα, μια παρατεταμένη παράλυση, όπως συνέβη για 34 ημέρες στον πόλεμο του 2006 στον Λίβανο, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. 

«Οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες»

«Η παρουσία του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση θα αμβλύνει ελαφρά την πίεση επί του πρωθυπουργού», πιστεύει ο Ντάνιελ Μπενσιμόν, ειδικός σε θέματα ισραηλινής πολιτικής και πρώην βουλευτής του εργατικού Κόμματος.

«Αυτό θα αμβλύνει τις εντάσεις, αλλά δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας: οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες και το ξέρει. Δεν θα επιβιώσει αυτής της κρίσης. Η πολιτική του καριέρα έχει τελειώσει. Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές από ιδρύσεως του Κράτους» το 1948.

«Θα υπάρξει μία επιτροπή έρευνας. Θα είναι τρομακτικό. Επειτα, θα πέσει με τους υπουργούς του στα σκουπίδια της Ιστορίας, με αυτόν τον ντροπιαστικό λεκέ στο μέτωπό του: το μεγαλύτερο πολιτικό και στρατιωτικό φιάσκο του Ισραήλ». «Και το κατανοεί. Γι’ αυτό είναι με την πλάτη στον τοίχο».

«Φύγετε, μας καταστρέψατε»

Οι φωνές διαμαρτυρίες στρέφονται κατά του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών, καθώς δεν υπάρχουν εξηγήσεις για το πώς ένας πανίσχυρος στρατός και μυστικές υπηρεσίες αιφνιδιάστηκαν απόλυτα από τη Χαμάς με αποτέλεσμα να επικρατήσει το χάος και το αιματοκύλισμα.

Χαρακτηριστικά τα πλάνα από επίσκεψη της υπουργού Περιβάλλοντος, Ιντίτ Σίλμαν, σε νοσοκομείο, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με εξοργισμένους πολίτες.

«Καταστρέψατε τη χώρα, φύγετε από εδώ. Δεν ντρέπεστε να κάνετε έναν ακόμη πόλεμο;» της έλεγαν και την ανάγκασαν να σταματήσει την επίσκεψή της και να αποχωρήσει.

Στο βίντεο καταγράφεται κι ένας γιατρός να λέει στην υπουργό «τώρα είναι σειρά μας, εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Θα κυβερνήσουμε, δεξιά κι αριστερά, ένα έθνος ενωμένο χωρίς εσάς. Έχετε καταστρέψει τα πάντα».

Για την ιστορία η Ιντίτ Σίλμαν δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά πρόκειται για την βουλευτή που βοήθησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση και, τελικά, να επιστρέψει στην εξουσία. Τον Απρίλιο του 2022 η Σίλμαν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό με πρόσχημα απόφαση του υπουργού Υγείας να επιτρέψει σε επισκέπτες να φέρνουν στα νοσοκομεία τρόφιμα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν οι Εβραίοι στη διάρκεια του Πάσχα. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μπένετ – Λαπίντ να χάσει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ και η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές. 

Δείτε περισσότερα

@2023 – All Rights Reserved. Designed and Hosted by Think It Web LTD