Αρχική » Blog » Έντονες αντίδρασης απο την διεθνή κοινότητα προκάλεσε η εκτέλεση του Tangaraju Suppiah για κατοχή 1 κιλού Κανάβης.

Έντονες αντίδρασης απο την διεθνή κοινότητα προκάλεσε η εκτέλεση του Tangaraju Suppiah για κατοχή 1 κιλού Κανάβης.

από Αχιλλέας Πετρόπουλος
4 λεπτά

Ενώ η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό εθνών παγκοσμίως, η Σιγκαπούρη διατηρεί μερικούς από τους πιο σκληρούς νόμους για τα ναρκωτικά και η κυβέρνησή της παραμένει ανένδοτη ότι η θανατική ποινή αποτρέπει τους εμπόρους ναρκωτικών και πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.

Ο Tangaraju Suppiah, ένας 46χρονος από την Σιγκαπούρη, θανατώθηκε την Τετάρτη στη φυλακή Changi, ανέφερε σε σύντομη δήλωση της Υπηρεσίας Φυλακών της Σιγκαπούρης.

Η αδελφή του Leelavathy Suppiah είπε στο CNN ότι ο αδερφός της απαγχονίστηκε και ότι η οικογένεια είχε λάβει πιστοποιητικό θανάτου. Ήταν η πρώτη εκτέλεση στη Σιγκαπούρη εδώ και έξι μήνες.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν του απαγχονισμού του Tangaraju, μέλη της οικογένειας και ακτιβιστές έκαναν δημόσιες εκκλήσεις για επιείκεια και αμφισβήτησαν την απόφαση της καταδίκης του. Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα είχαν επίσης ζητήσει από τη Σιγκαπούρη να μην εκτελέσει τον απαγχονισμό του.


Ο Tangaraju καταδικάστηκε σε θάνατο το 2018 για «συνεργασία στη διακίνηση άνω του ενός κιλού κάνναβης (1.017,9 γραμμάρια)», σύμφωνα με δήλωση του Κεντρικού Γραφείου Ναρκωτικών (CNB). Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι βρισκόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με δύο άλλους άνδρες που συνελήφθησαν να προσπαθούν να περάσουν λαθραία κάνναβη στη Σιγκαπούρη.

Προηγούμενες προσφυγές κατά της καταδίκης και της θανατικής του ποινής απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια το 2019, ενώ οι αναφορές για προεδρική χάρη ήταν επίσης ανεπιτυχείς, πρόσθεσε το CNB.

«Ο Tangaraju είχε πλήρη πρόσβαση σε διαδικασία δίκαια δίκης βάσει του νόμου και είχε πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», ανέφερε η δήλωση του CNB, ενώ περιέγραψε τη θανατική ποινή ως «μέρος της συνολικής στρατηγικής της Σιγκαπούρης για την πρόληψη της βλάβης».

Τα μέλη της οικογένειας και οι ομάδες δικαιωμάτων που υιοθέτησαν την υπόθεση του Tangaraju απέρριψαν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και εξέθεσαν γιατί πίστευαν ότι η καταδίκη του σε θάνατο δεν ήταν ασφαλής.

«Η καταδίκη του Tangaraju βασίστηκε κυρίως σε δηλώσεις από την αστυνομική του ανάκριση –που ελήφθησαν χωρίς την παρουσία δικηγόρου και διερμηνέα– και τη μαρτυρία των δύο συγκατηγορουμένων του, εκ των οποίων ο ένας είχε απορρίψει τις κατηγορίες του», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

«Σε χώρες που δεν έχουν ακόμη καταργήσει αυτήν την ποινή, οι διεθνείς διασφαλίσεις απαιτούν την επιβολή της θανατικής ποινής μόνο όταν η ενοχή του κατηγορουμένου βασίζεται σε σαφή και πειστικά στοιχεία που δεν αφήνουν περιθώρια για εναλλακτική εξήγηση των γεγονότων – και μετά από νομική διαδικασία που παρέχει όλες τις δυνατές διασφαλίσεις για τη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης», πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η αδερφή του Tangaraju, Leelavathy, μίλησε για την αγωνία και την αποφασιστικότητα του αδελφού της πριν εκτελεστεί η θανατική του ποινή.
«Ακόμη και μέσα από τη φυλακή, ήθελε να πολεμήσει για την αθωότητά του», είπε στο CNN. «Πίστευε ότι θα υπήρχε μια δίκαιη δίκη και ήθελε να αποδείξει την αθωότητά του – σε κάθε βήμα της διαδρομής».

Το Transformative Justice Collective (TJC), ένα τοπικό κίνημα κατάργησης της θανατικής ποινής, τόνισε ότι ήταν «σοβαρά προβληματικά τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη του Tangaraju, περιγράφοντάς τα ως «σοκαριστικά».

«Η υπόθεση εναντίον του Tangaraju είναι σε μεγάλο βαθμό περιστασιακή και βασίζεται σε συμπεράσματα», ανέφερε η TJC σε μια σειρά δηλώσεων.

«Δεν άγγιξε ποτέ την κάνναβη που κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να διακινήσει. Συνδέθηκε με την παράβαση με δύο αριθμούς τηλεφώνου που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα δύο ανδρών που συνελήφθησαν από το CNB – ο ένας από τους οποίους είχε χρησιμοποιηθεί για τον συντονισμό της παράδοσης κάνναβης».

«Ο Tangaraju βρισκόταν ήδη υπό κράτηση για ένα ξεχωριστό αδίκημα από τη στιγμή που συνδέθηκε με αυτήν την υπόθεση – και τα κινητά του τηλέφωνα δεν βρέθηκαν ποτέ για ανάλυση», πρόσθεσε η ομάδα.

Πέρυσι η Ταϊλάνδη έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία που αποποινικοποίησε την κάνναβη μετά από χρόνια εκστρατείας από τοπικούς ακτιβιστές.

Εν τω μεταξύ, η Μαλαισία, ο πλησιέστερος γείτονας της Σιγκαπούρης, πέρασε σαρωτικές νομικές μεταρρυθμίσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα για την άρση της υποχρεωτικής θανατικής ποινής και περιόρισε τον αριθμό των αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων ναρκωτικών, που τιμωρούνται με θάνατο – μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων.

Ο δημοσιογράφος του CNN αποκαλεί τη χάρη του Μπάιντεν για τη μαριχουάνα «σημαντικό βήμα» (Οκτώβριος 2022)
02:57 – Πηγή: CNN
«Είναι ιδιαίτερα εξωφρενικό το γεγονός ότι ο Tangaraju συνελήφθη, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε για αδίκημα που σχετίζεται με την κάνναβη, όταν μεγάλο μέρος του κόσμου προχωρά στη νομιμοποίηση της κάνναβης βάσει ιατρικών εκτιμήσεων», δήλωσε στο CNN ο Phil Robertson, αναπληρωτής διευθυντής του Human Rights Watch για την Ασία.

Δείτε περισσότερα

@2023 – All Rights Reserved. Designed and Hosted by Think It Web LTD