Αρχική » Blog » Αποχή Συσσιτίου στις Φυλακές Δομοκού: Η Διαμαρτυρία των Κρατουμένων για τα αυτονόητα.

Αποχή Συσσιτίου στις Φυλακές Δομοκού: Η Διαμαρτυρία των Κρατουμένων για τα αυτονόητα.

από Αχιλλέας Πετρόπουλος
4 λεπτά

Από τις 4 Σεπτεμβρίου, οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού πραγματοποιούν αποχή συσσιτίου, διαμαρτυρόμενοι έντονα για τις συνθήκες διαβίωσής τους και την αδικαιολόγητη περιστολή των δικαιωμάτων τους. Αυτή η κινητοποίηση, που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, αποτελεί την αρχή μιας διαμαρτυρίας και προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σχετικά με τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές της χώρας.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων εκφράζει τη πλήρη στήριξή του προς τον δίκαιου αγώνα των κρατουμένων και με όσα μέσα έχει θα προσπαθήσει να αναδεικνύει τα ζητήματα που αφορούν τις φυλακές της χώρας. Η αποχή συνεχίζεται και έχουν ήδη αρχίσει να συμμετέχουν κρατούμενοι και σε άλλες φυλακές, καθιστώντας αυτήν την κινητοποίηση ένα σημαντικό λιθαράκι στο κύμα διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές.

Οι κρατούμενοι, με μια επιστολή που απευθύνθηκε σε αρμόδιους φορείς, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για πολλά θέματα που αφορούν τη ζωή τους στη φυλακή. Προβάλλουν τα εξής σημεία:

1. Περιορισμένες Άδειες: Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τον περιορισμό των αδειών τους, το “πετσόκομμα” των αδειών και τον αποκλεισμό από τις αγροτικές φυλακές. Αυτό συνιστά όχι μόνο έναν περιορισμό των δικαιωμάτων τους και επηρεάζει αρνητικά την οικογενειακή τους ζωή, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρχει επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.

2. Υπερπληθυσμός: Οι φυλακές βρίσκονται σε πληρότητα που σε πολλά καταστήματα κράτησης ξεπερνάει 180% , και οι κρατούμενοι είναι συχνά υποχρεωμένοι να διαβιώνουν σε αποθήκες ψυχών, πράγμα που δημιουργεί συνθήκες συνεχούς βασανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο για την σωματική και ψυχική υγεία τους.

3. Ανεξιχνίαστοι Νεκροί: Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για την ανεξιχνίαστη φύση αρκετών θανάτων στις φυλακές, ζητώντας διαφάνεια και έρευνες για τα θέματα αυτά, καθώς όπως τονίζουν μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι δεν είναι άνθρωποι, αλλά αυτοί παραμένουν άνθρωποι..

4. Καθυστερήσεις στις Δικαστικές Διαδικασίες: Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες και την ανεπάρκεια των συμβουλίων που έχει σκοπό απλά με πλαγιά μέσα να καθυστερεί παρανόμως η αποφυλάκισης εκατοντάδων κρατουμένων.

Κραυγή διαμαρτυρίας

Προς

τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής
την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
την Εισαγγελία Λαμίας

Μετά το Υπόμνημα που σας απευθύναμε τον Ιούνιο του 2023, το οποίο δεν λάβατε υπόψη και δεν μας δώσατε καμία απάντηση, ξεκινάμε από σήμερα, Δευτέρα 4-9-2023, αποχή συσσιτίου, ως ένα πρώτο βήμα διαμαρτυρίας.

Διαμαρτυρόμαστε για την πρωτοφανή και διαρκώς επιδεινούμενη περιστολή των δικαιωμάτων μας, που κάνει ακόμα πιο ζοφερή και αβίωτη την πραγματικότητα που επικρατεί στις φυλακές.

Διαμαρτυρόμαστε για την επανίδρυση των Φυλακών τύπου Γ, που καταστρατηγούν πλήρως δικαιώματα και ελευθερίες.

Διαμαρτυρόμαστε για το ουσιαστικό πετσόκομμα της δυνατότητας για λήψη τακτικών αδειών (ακόμα και εκπαιδευτικών αδειών), ενώ δίνουν αυτό το δικαίωμα μόλις λίγο πριν την υφ’ όρον απόλυση.

Διαμαρτυρόμαστε για τον ακραίο περιορισμό της δυνατότητας μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές.

Διαμαρτυρόμαστε για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, για το στοίβαγμα ανθρώπων σε αυτές τις αποθήκες ψυχών, για την έλλειψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που οδηγεί στην καταστροφή της υγείας των κρατουμένων και σε ανεξιχνίαστους θανάτους.

Διαμαρτυρόμαστε για τον εμπαιγμό με την υφ’ όρον απόλυση, με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των συμβουλίων και τις αναιτιολόγητες απορρίψεις, για το βασανιστήριο της ατελείωτης αναμονής, με τα συμβούλια να χρονοτριβούν και να απορρίπτουν τελικά δυο και τρεις και πέντε ή περισσότερες φορές.

Διαμαρτυρόμαστε γιατί ειδικά στην εισαγγελία Λαμίας επικρατούν άλλοι νόμοι για την υφ’ όρον απόλυση των πολυϊσοβιτών, που ενώ για όλη την υπόλοιπη χώρα είναι τα 19 έτη και έχουν δοθεί δεκάδες αναστολές, μόνο στον Δομοκό ισχύουν τα 25 έτη.

Newsboom.gr οι ειδήσεις όπως είναι!

Δείτε περισσότερα

@2023 – All Rights Reserved. Designed and Hosted by Think It Web LTD