Αρχική » Blog » Η Johnson & Johnson πρότεινε 9 δισ. δολάρια σε διακανονισμό για το ταλκ

Η Johnson & Johnson πρότεινε 9 δισ. δολάρια σε διακανονισμό για το ταλκ

από Ελένη Κύρτσου
2 λεπτά

Η Johnson & Johnson πρότεινε να πληρώσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση δεκάδων χιλιάδων αγωγών που αντιμετωπίζει στη Βόρεια Αμερική που υποστηρίζουν ότι η βρεφική πούδρα της και άλλα προϊόντα με βάση το ταλκ προκαλούν καρκίνο.

Ο κολοσσός της υγειονομικής περίθαλψης είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί είναι «παράξενοι», αλλά ελπίζει ότι η νέα προσφορά διακανονισμού θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της νομικής διαμάχης.

Προηγουμένως είχε προτείνει για διακανονισμό 2 δισ. δολάρια και η εταιρεία ανέφερε πως η νέα προσφορά έχει σημαντική υποστήριξη από άτομα που συνδέονται με την υπόθεση.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει περισσότερες από 40.000 αγωγές από πρώην πελάτες που λένε ότι η χρήση της βρεφικής πούδρας με βάση το ταλκ προκάλεσε καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ισχυρίζονται ότι το προϊόν περιείχε αμίαντο που προκαλεί καρκίνο.

Σταμάτησε τις πωλήσεις της βρεφικής πούδρας με βάση το ταλκ στις ΗΠΑ το 2020, επικαλούμενη «παραπληροφόρηση» που είχε μειώσει τη ζήτηση για το προϊόν. Πέρυσι, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τερματίσει τις πωλήσεις παγκοσμίως.

Πριν από αυτή την απόφαση, η εταιρεία πωλούσε τη βρεφική πούδρα για σχεδόν 130 χρόνια, ενώ συνεχίζει να πουλά μια έκδοση του προϊόντος που περιέχει άμυλο καλαμποκιού.

Η εταιρεία προσπαθεί να επιλύσει τις αγωγές σε πτωχευτικό δικαστήριο από το 2021, αφού δημιούργησε μια θυγατρική υπεύθυνη για τις αξιώσεις.

Ωστόσο, οι προσπάθειές της είχαν πρόβλημα αφού μια προηγούμενη απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου διαπίστωσε ότι η θυγατρική δεν βρισκόταν σε οικονομική δυσπραγία και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύστημα πτώχευσης για να επιλύσει τις αγωγές.

«Η εταιρεία συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι απατηλοί και στερούνται επιστημονικής αξίας», δήλωσε ο Έρικ Χάας, παγκόσμιος αντιπρόεδρος της Johnson & Johnson. Ωστόσο, είπε ότι η επίλυση αυτών των υποθέσεων στο δικονομικό σύστημα θα διαρκούσε δεκαετίες και θα επιβάλει σημαντικό κόστος, με τους περισσότερους ενάγοντες να μην λαμβάνουν ποτέ καμία αποζημίωση.

Η Johnson & Johnson είπε ότι κέρδισε την πλειοψηφία των αγωγών εναντίον της για το ταλκ. Ωστόσο, έχει κολλήσει με ορισμένες σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένης μιας απόφασης στην οποία επιδικάστηκε σε 22 γυναίκες μια αποζημίωση άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Johnson & Johnson είπε ότι είχε δεσμεύσεις από περίπου 60.000 τρέχοντες ενάγοντες να υποστηρίξει τους νέους όρους διακανονισμού.

Δείτε περισσότερα

@2023 – All Rights Reserved. Designed and Hosted by Think It Web LTD