Αρχική » Blog » Φυλακές: Μεταγωγές – απαγωγή καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων!

Φυλακές: Μεταγωγές – απαγωγή καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων!

από Αχιλλέας Πετρόπουλος
7 λεπτά

Με αφορμή ανάρτησης ενός πανό που έλεγε ότι «οι ζωές των κρατουμένων μετράνε» ήταν αρκετή για να προκαλέσει την εκδικητική μεταγωγή έξι κρατουμένων σε έξι διαφορετικές φυλακές της χώρας • «Με βηματισμό, μπήκαν στα κελιά έξι ανθρώπων που έχουν βασικό ρόλο στην επιτροπή αγώνα του Κορυδαλλού, τους πήραν από τα κρεβάτια τους και τους εξαφάνισαν», λένε οι κρατούμενοι • Στις φυλακές του Κορυδαλλού, οι κρατούμενοι αντιδρούν στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εδώ και περίπου δύο μήνες. Αρνούνται το μεσημεριανό κλείσιμο των κελιών και του προαυλίου, διαμαρτυρόμενοι για τον υπερπληθυσμό της φυλακής, τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, ενώ κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια σε βάρος τους.

Ενα πανό που υψώθηκε στην Α’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού την περασμένη Τρίτη και έλεγε ότι «οι ζωές των κρατουμένων μετράνε» ήταν αρκετό για να προκαλέσει την εκδικητική μεταγωγή έξι κρατουμένων σε έξι διαφορετικές φυλακές της χώρας.

Οπως καταγγέλλουν κρατούμενοι πριν ακόμα ξημερώσει η Τετάρτη και ανοίξει η φυλακή, δυνάμεις καταστολής μπήκαν στην πτέρυγα «ως άλλοι βάνδαλοι, με βηματισμό, διέσχισαν όλη την ακτίνα, μπήκαν στα κελιά έξι ανθρώπων που έχουν βασικό ρόλο στην επιτροπή αγώνα του Κορυδαλλού, τους πήραν από τα κρεβάτια τους, τους έσυραν ξυπόλυτους και με παντόφλες, τους έβαλαν χειροπέδες μέσα στη φυλακή ενώ δεν αντιστάθηκαν, δεν τους επέτρεψαν να πάρουν τα πράγματά τους και τους εξαφάνισαν».

Αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο κατάστημα κράτησης, οι κρατούμενοι περιγράφουν μια δυστοπική κατάσταση: «Παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με τις ζωές των κρατουμένων. Τις προάλλες εντοπίστηκαν κρούσματα ψώρας. Έχουμε κοριούς, σκάνε τα χρώματα στους τοίχους και κάνουν φωλιές μέσα οι κοριοί. Όταν μπαίνεις πρώτη φορά στη φυλακή σε πηγαίνουν στα πειθαρχεία –λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό–, εκεί η κατάσταση είναι άθλια. Εχει βουλωμένες τουαλέτες, κοριούς, αρουραίους, κρεβάτια δεν υπάρχουν, κοιμόμαστε σε τελάρα και τα ταβάνια είναι τρύπια στις βροχές, εκεί πλημμυρίζει».

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων :

Σε επικοινωνία του Newsboom με το ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων κ. Φάτση Βασίλη μας ανέφερε ότι το ΔΑΚ δηλώνει την πλήρη υποστήριξή του προς τον αγώνα των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την απάνθρωπη μεταχείριση που σκοπό έχει τον συνεχή βασανισμό των κρατουμένων . Οι κρατούμενοι απαιτούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αντιδρώντας στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και τον υπερπληθυσμό.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων καλεί το υπουργείο να ανακαλέσει άμεσα τις εκδικητικές μεταγωγές που πραγματοποιήθηκαν και να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών. Η αδιαλλαξία της συμερινής κυβέρνησης και η προσπάθεια να εκμηδενίσει ακόμα και αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν κερδίσει οι κρατούμενοι μετά από αιματηρούς αγώνες δεν θα περάσει!

Το κείμενο των κρατουμένων

Σήμερα ξημερώματα 18/10 οι δυνάμεις καταστολής με εντολή της διευθύντριας Μαρίας Στέφης απήγαγαν 6 συγκρατούμενούς μας και ενεργα μέλη της επιτροπής αγώνα της Κορυδαλλου.Χωρίς να του γίνουν τεστ για κοβιντ παρόλο που η φυλακή είναι γεμάτη κρούσματα τους συρανε κυριολεκτικά από τα κρεβάτια τους, χωρίς παπούτσια και αφού τους έβαλαν χειροπέδες τους εξαφάνισαν κυριολεκτικά.! Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι οικογένειες τους προσπαθούν να μάθουν για την τύχη τους και η διεύθυνση Κορυδαλλού δεν σηκώνει τα τηλέφωνα να απαντήσει ενώ σε κρατουμενους που προσπάθησαν να μάθουμε απάντησε ωρυομενη πως αν δεν σταματησει η κινητοποιηση θα τους διωξω ολους!…

Να σημειωθεί πως η κινητοποίηση ουδέποτε απέκτησε εκνομα χαρακτηριστικά. Ήταν από την αρχή μια ειρηνική διαμαρτυρια απέναντι στην διεύθυνση του καταστήματος που μερα με τη μερα εξαθλιωνει όλο και περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης μας.

Θα συνεχισουνε να διαμαρτυρομαστε για τους συνανθρώπους μας που κοιμανται στα πατωματα, για το αθλιο φαγητό που μας πετάνε στη μουρη καθημερινα και για την αλλαγή του νταβατζη-προμηθευτή τροφίμων ο οποίος αισχροκερδει τόσα χρονια στις πλάτες μας. Το αιτημα μας για αλλαγη της σκανδαλοδους συμβασης με τον εν λογω προμηθευτη αποτελεσε casus belli για τα οικονομικα συμφεροντα της διευθυντρια του Κορυδαλλου Μαριας Στεφη- Αντουανέτα και επιβεβαιωθηκε σήμερα με την εκδικητική απαγωγή συγκρατουμενων μας.

ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΝΟΙ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙ ΓΑΜΩΖΩΕΣ

Ακολουθούν τα βασικά αιτήματα των κρατουμένων

Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Υπαγωγή των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Να μην έχει αναδρομική ισχύ ο Σωφρονιστικός Κώδικας για τις άδειες, και να ισχύσουν τα παλιά όρια (τα 10ετή για ισοβίτες και πολυϊσοβίτες, και το 1/5 τις πρόσκαιρες καθείρξεις).

Να μην αυξηθεί το συνολικό όριο επιβολής κατά συγχώνευση ποινών από τα 20 στα 25 έτη.

Να επανέλθει για τις πρόσκαιρες καθείρξεις το όριο 3/5 για την υφ’όρων απόλυση για όλες τις υποθέσεις ανεξαιρέτως. Επιτάχυνση της λειτουργίας των δικαστικών συμβουλίων για την χορήγηση της υφ’όρων απόλυσης.

Να μην απαιτείται περισσότερος χρόνος έκτισης όταν η ποινή ξεπερνάει τα 10 χρόνια από την ανώτερη κατά συγχώνευση ποινή (25) για συγκεκριμένα αδικήματα (ληστείες, ναρκωτικά κ.α.).

Να καταργηθεί το άρθρο 105 Β παρ.6 του Π.Κ. του 2019 που ορίζει όριο τα 25 έτη για τους καινούργιους πολυϊσοβίτες.

Να αρθούν τα εμπόδια για μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές και την ΚΑΥΦ, να επανέλθουν τα όρια που ίσχυαν χωρίς εξαιρέσεις και να μπει τέλος στην υπονόμευση του θεσμού των αγροτικών φυλακών και στο σχέδιο ολοκληρωτικής υποστελέχωσης αυτών και της ΚΑΥΦ.

Δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος για αναστολή από τον κρατούμενο πριν από την ολοκλήρωση της ποινής του ώστε να πάψει το φαινόμενο οι κρατούμενοι να εκτίουν τέσσερις ή και παραπάνω μήνες πέρα από την ποινή που τους έχει επιβληθεί. Επιστροφή στο καθεστώς χορήγησης τακτικών αδειών, στο νόμο που ίσχυε μέχρι τον Μάιο του 2014.

Να μπορούν να γίνονται συγχωνεύσεις ποινών και πειθαρχικών και να εφαρμόζεται το άρθρο 94 παρ.4 χωρίς εξαιρέσεις και παρερμηνείες όσον αφορά τα αδικήματα κατά τη διάρκεια της άδειας και όχι πέραν των ημερών αυτών.

Να μην εξισωθεί η απόπειρα με την τελεσμένη πράξη. Να μην περάσει η φάμπρικα κέρδους που επιχειρείται να στηθεί με αφορμή τις αναβολές στα δικαστήρια (προβλέπεται για πάνω από μία αναβολή που αιτείται η υπεράσπιση να επιβάλλεται πρόστιμο).

Αιτήματα που αφορούν το Κ.Κ. Κορυδαλλού: Επαναφορά του δεύτερου εβδομαδιαίου επισκεπτηρίου που για δεκαετίες προβλεπόταν για τους υπόδικους.

Να επιτραπεί ξανά η είσοδος μαγειρευτών φαγητών και ορισμένων βασικών αγαθών (λάδι, μέλι, κλπ) που μπορούσαν για πολλά χρόνια να φέρνουν οι συγγενείς στους κρατούμενους.

Αιτήματα που αφορούν το Κ.Κ. Δομοκού:

Να εφαρμοστεί και στις φυλακές Δομοκού το όριο των 19 ετών, αντί των 25, για την υφ’όρον απόλυση στους πολυϊσοβίτες, όπως ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες φυλακές της χώρας.

Να μην καθυστερούν τα Δικαστικά Συμβούλια της Λαμίας τις διαδικασίες για την υφ’όρον απόλυση. ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ  

Δείτε περισσότερα

@2023 – All Rights Reserved. Designed and Hosted by Think It Web LTD