Αρχική » Blog » ΚΡΗΤΗ : Μέσα στο Νοέμβριο η δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου

ΚΡΗΤΗ : Μέσα στο Νοέμβριο η δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου

από Αχιλλέας Πετρόπουλος
3 λεπτά

Συναντήσεις με Δικαστικούς και το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

Τον επόμενο μήνα δημοπρατείται, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, από το Ηράκλειο Κρήτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, που αποτελεί χρόνιο αίτημα του νομικού κόσμου στην Κρήτη. Παράλληλα ο κ.Φλωρίδης, έμεινε έκπληκτος από την κατάσταση του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου Κρήτης“Είπαμε να κάνουμε γρήγορα κάποιες παρεμβάσεις εσωτερικά και να βοηθήσουμε και την ψηφιακή του υποδομή” – είπε σε δηλώσεις του, προαναγγέλλοντας νεότερα για αυτά ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ.Φλωρίδης, κατόπιν της επίσκεψής του στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης, αναφέρθηκε και στο θέμα έκτισης των ποινών, κάνοντας λόγο για αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Εμφανίστηκε υπέρμαχος της έκτισης των ποινών που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια, προκειμένου αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά προς κάθε πιθανή έκνομη πράξη. Αναφερόμενος στα σωφρονιστικά ιδρύματα που έχουν “εξαντληθεί” αλλά και τη διαχείριση των ψυχικά πασχόντων δραστών, ο κ.Φλωρίδης σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι πολλά, χρήζουν ξεχωριστής αντιμετώπισης και “στόχος είναι να τα βάλουμε σιγά σιγά σε μια σειρά”.

Στον κ.Φλωρίδη επέδωσε υπόμνημα με αιτήματα η Πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης, Κατερινά Λαδιανού, σημειώνοντας ότι κρισιμότερο ζήτημα όλων αποτελούν οι τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και η επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις.



Συνάντηση με δικαστικούς και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου Κρήτης

Σε συνάντηση του κ.Φλωρίδη, νωρίτερα, με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου και δικαστικούς, η Πρόεδρος Πρωτοδικών, προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, Ελεωνόρα Λινάκη, ανέφερε ότι χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση στο διαδίκτυο και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που λόγω παλαιότητας δυσχεραίνουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Λασιθίου, Γιάννης Ευαγγελάτος αναφέρθηκε στα κενά σε οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, Συγκεκριμένα όπως σημείωσε σήμερα υπηρετούν 6 υπάλληλοι ενώ συνολικά οι οργανικές θέσεις είναι 15.

Κατόπιν της συνάντησης, ο κ.Φλωρίδης επιθεώρησε αίθουσες και χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την κατάσταση, την οποία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Ν.Λογοθέτης χαρακτήρισε “πολύ υποβαθμισμένη”, με τον κ.Φλωρίδη να παραδέχεται ότι “χρειάζεται να γίνουν εργασίες συντήρησης του κτιρίου”. Όπως σημείωσε ο ίδιος, αν και έχει βρεθεί ξανά στην Κρήτη, δεν είχε επισκεφθεί τα Δικαστήρια, με την εικόνα να προκαλεί αλγεινή εντύπωση και στον ίδιο.

Σε συνάντηση με το Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, στα γραφεία του Συλλόγου εντός των Δικαστηρίων, συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τα κτιριακά προβλήματα, ενώ επισημάνθηκε η παλαιότητα του κτιρίου. Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό κτίριο, ως μέρος των ενετικών στρατώνων, χτίστηκε το 1583, ενώ το 1899 το Μέγαρο χαρακτηρίσθηκε ως Δικαστικό, λειτούργησε όμως αργότερα μέχρι την ολοκλήρωση της μετασκευής του κτιρίου. 



Εξωδικαστικός μηχανισμός

“Σημαντικό κομμάτι του προβλήματος έγκειται στον εκσυγχρονισμό του συστήματος Δικαιοσύνης”, σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Μάλιστα έγινε αναφορά στη γειτονική Ιταλία όπου περίπου το 30% των υποθέσεων επιλύονται εξωδικαστικά. “Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5%” είπε ο κ.Φλωρίδης.

Δείτε περισσότερα

@2023 – All Rights Reserved. Designed and Hosted by Think It Web LTD